Το Πατρινό Καρναβάλι

Ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού

Καρναβάλι Πάτρας παρέλαση Κυριακής άρμαΗ τελετή έναρξης του πατρινού Καρναβαλιού προγραμματίζεται κάθε χρόνο για το πρώτο Σάββατο μετά του Αγίου Αντωνίου στις 17 Ιανουαρίου. Η τελετή λήξης είναι το βράδυ της Κυριακής πριν την Καθαρή Δευτέρα. Ανάλογη λοιπόν είναι και η διάρκεια της μεγαλύτερης και παλαιότερης αποκριάτικης εκδήλωσης της Ελλάδας με τον πρώτο αποκριάτικο χορό να καταγράφεται το 1829 στο σπίτι του Πατρινού εμπόρου Μωρέτη. Μια μίξη παραδοσιακών εθίμων, επιρροές από την Ιταλία και τα Επτάνησα και πολιτιστικά στοιχεία που προστέθηκαν στη συνέχεια, συνθέτουν ένα σύνολο εκδηλώσεων με χορούς, παρελάσεις, θεατρικά, μουσικά και χορευτικά δρώμενα, εκθέσεις, παιχνίδια, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού κα τα οποία κατακλύζουν την πόλη σε όλη τη διάρκεια της εορταστικής αυτής περιόδου. Οι χιλιάδες επισκέπτες, φίλοι και πατρινοί καρναβαλιστές συμμετέχουν σε εκδηλώσεις οργανωμένες από τον δήμο και άλλους πολιτιστικούς ή καλλιτεχνικούς φορείς και παράλληλα γίνονται δημιουργοί σε αυτοσχέδια και αυθόρμητα δρώμενα.

Καρναβάλι Πάτρας, τελετή λήξης

Οι παρελάσεις

Αποκορύφωμα είναι το τελευταίο διήμερο της περιόδου όπου λαμβάνουν χώρα δύο παρελάσεις, η νυχτερινή – ποδαράτη το Σάββατο το απόγευμα και η μεγάλη την Κυριακή ενώ το ίδιο βράδυ γίνεται και η τελετή καύσης του Βασιλιά Καρνάβαλου στο Μώλο της Αγίου Νικολάου με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και μεγάλη συναυλία. Πυρήνας των παρελάσεων είναι τα καρναβαλικά πληρώματα ή group τα οποία συμμετέχουν με καρναβαλικές αμφιέσεις εμπνευσμένες από την επικαιρότητα, επηρεασμένες από τα γεγονότα, καλλιτεχνικές σατυρικές, κωμικές. Επίσης εντυπωσιακά είναι τα άρματα του Δήμου που ηγούνται την παρέλαση της Κυριακής με κυρίαρχο το Βασιλιά Καρνάβαλο αλλά και πολλών group όπου με δική τους ευθύνη και έξοδα δημιουργούν κατασκευές και άρματα υψηλής αισθητικής.

Καρναβάλι Πάτρας παρέλαση Κυριακής άρμα

Το Καρναβάλι των Μικρών

Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η συμμετοχή του κόσμου στο Καρναβάλι των Μικρών, την προτελευταία Κυριακή των εκδηλώσεων με μια μεγάλη παρέλαση παιδιών με τους συνοδούς τους από παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία, φορείς, οργανώσεις κλπ.

Ο Κρυμμένος Θησαυρός

Ο Κρυμμένος Θησαυρός είναι η δραστηριότητα που κρατάει ζωντανό τον παλμό και το ενδιαφέρων των group καθ’ολη την περίοδο από την ημέρα της έναρξης έως και την Κυριακή της παρέλασης των Μικρών. Ένα παιχνίδι με γρίφους, κατασκευές, παιχνίδια, control τα οποία λαμβάνουν χώρα σε όλη την πόλη φροντίζοντας πάντα να προκαλούν ενθουσιασμό και να μεταφέρουν το κλίμα και τη διάθεση του καρναβαλιού σε συμμετέχοντες, θεατές και περαστικούς.

Τσικνοπέμπτη

Η τσικνοπέμπτη είναι επίσημα μέρος του Καρναβαλιού. Όπως σε όλη την Ελλάδα, είναι η προτελευταία Πέμπτη πριν το Σαββατοκύριακο του Καρναβαλιού. Οι ψησταρίες ανάβουν από τις 11.00 το πρωί και όλη η πόλη τρώει, πίνει και κινείται σε εορταστικούς ρυθμούς έως νωρίς το απόγευμα που ξεκινούν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στα πλαίσια του Καρναβαλιού οι οποίες παρασύρουν συμμετέχοντες και μη μέχρι αργά το βράδυ σε χορό και διασκέδαση σε πλατείες, δρόμους και μαγαζιά.

Μπουρμπούλια 

Τα Μπουρμπούλια είναι μια μοναδική εκδήλωση χωρίς ακριβή χρονολογία έναρξης. Πρόκειται για έναν χορό όπου οι γυναίκες έχουν ελεύθερη είσοδο με την προϋπόθεση να φορούν το γνωστό “ντόμινο” ένα φαρδύ μαύρο ριχτό φόρεμα και μάσκα που θα αποκαλύπτει την ταυτότητά της με απώτερο σκοπός να έχει την ελεύθερη επιλογή καβαλιέρου. Μουσική, χορός, ποτό και μυστήριο είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του χορού/εθίμου με πολλά χρόνια παρουσίας στα δρώμενα του Πατρινού Καρναβαλιού.

Καρναβάλι Πάτρας παρέλαση Κυριακής

Επικοινωνία

Τις εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων Καρναβάλι Πάτρας σε συνεργασία με συμμετέχοντες με ιδωτική πρωτοβουλία και συλλογική συμμετοχή.

  • Διεύθυνση: Ακτή Δυμαίων 84, Παλαιά Σφαγεία, 263 33 Πάτρα
  • Τηλέφωνο: +30 2610 390912,  +30 2610 390915
  • e-mail: [email protected]
  • Ιστοσελίδα

Καρναβάλι Πάτρας παρέλαση άρμα
Καρναβάλι Πάτρας νυχτερινή παρέλαση πλατεία Γεωργίου από ψηλά