Η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας και συνδέεται με τη Στερεά Ελλάδα μέσω του Ισθμού της Κορίνθου και μέσω της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Η μεγαλύτερη πόλη είναι η Πάτρα η οποία αποτελεί την καλύτερη αφετερία για έναν γύρο/roadtrip που θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η έκταση της είναι 21.439 τετρ.χλμ, αποτελεί ιστορική κοιτίδα του ελληνισμού και κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Λόγω μεγέθους και ποικιλομορφίας, προσφέρονται πολλές διαδρομές για να καλύψουν όλα τα γούστα σε όλα τα επίπεδα. Πιο κάτω περιγράφουμε μια σειρά τοποθεσιών που αξίζει να επισκεφθείτε δίνοντας μόνο ένα μικρό δείγμα από τις επιλογές που προσφέρονται.

Ιδανική περίοδος για αυτή την εμπειρία είναι ο Σεπτέμβρης αλλά και η Άνοιξη, εκεί όπου  η θερμοκρασία είναι ιδανική και ο τουρισμός σε ήπια κίνηση. Η έκλπηξη μιας καταιγίδας θα σας δροσίσει ευχάριστα και θα αλλάξει την ομορφιά των τοπίων.

Ξεκινώντας από την Πάτρα και ανάλογα τα πλάνα και τις διαθέσεις σας, επισκεφθείτε το εθνικό πάρκο της Στροφυλίας και γιατί όχι μια βουτια στην παραλία της Καλόγριας. Η δυτική Πελοπόννησος είναι λίγο πολύ μια συνεχής αμμώδης παραλία μέχρι το νότιο μέρος της όπου το τοπίο αλλάζει.

Συνεχίζοντας νοτιότερα θα συναντήσετε την Αρχαία Ολυμπία, αρχαιολογικός χώρος με αδιαμφισβήτητο πλούτο και ενδιαφέρον.

Ο παταμός και οι καταρράκτες της Νέδας έχουν ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και είναι μια καλή ευκαιρία για ήπια πεζοπορία και γιατί όχι μια βουτιά ακόμα. Σε κοντινή απόσταση θα συναντήσετε το ναό του Επικούριου Απόλλωνα, εντυπωσιακό κτήριο, δημιούργημα του Ικτίνου περί τον 5ο π.Χ αιώνα.

Βοϊδοκοιλιά ΜεσσηνίαΟ όρμος του Ναυαρίνου, η γραφική Πύλος και η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς αξίζουν την προσοχή σας. Ο νομός Μεσσηνίας, με πρωτεύουσα την Καλαμάτα, συγκεντρώνει πολλές φυσικές ομορφιές, γραφικά χωριά και μικρές πόλεις, παραλίες και λιμάνια. Το τρίο Μεθώνη, Φοινικούντα, Κορώνη προσφέρουν μια εμπειρία αξέχαστων διακοπών.

Λιμένι Μάνη

Παραλιακά, μπρείτε να συνεχίστε στη Μεσσηνιακή Μάνη και έπειτα μέσω Καρδαμύλης και Στούπας  στην Λακωνική. Εναλλακτικά περνώντας από τον Ταΰγετο φτάνετε στην Σπάρτη και κατηφορίζετε προς το μεσαίο πόδι της Πελοποννήσου και την Αρεόπολη, Γερολιμένα, Οίτυλo, Λιμένι, τον φάρο στο μυθικό ακρωτήριο Ταίναρο και το σπήλαιο Διρού. Η Μάνη χακτηρίζεται από δύο στοιχεία, πέτρα και ήλιο. Άγρια ομορφιά συνδυασμένη με τοπική κουζίνα, προορισμούς και τοπία που μπορούν να σας απασχολήσουν ευχάριστα για όσο χρόνο μπορείτε να διαθέσετε.

ΜονεμβασίαΣτο τρίτο πόδι της Πελοπονήσσου, η ομορφία κρύβεται στα άκρα! Η Ελαφόνησος, αν ο καιρός είναι σύμμαχος και έχετε διάθεση για μπάνιο, και η Μονεβασιά είναι τα σημεία που πρέπει να επισκεφθείτε χωρίς κανένα ενδιασμό.

Ανεβαίνοντας, απολαύστε τη διαδρομή προς τα βόρεια κάνοντας μια παράκαμψη προς την ορεινή Αρκαδία και τα κεφαλοχώρια Δημητσάνα και Στεμνίστσα.

Στη συνέχεια κάντε μια στάση στο Ναύπλιο την ιστορική πόλη με τα πολλά αξιοθέατα και επιλογές εστίασης και διασκέδασης. Από εκεί, ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών και το Ασκληπιείο με το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Αν είστε τυχεροί και πετύχετε μια παράσταση του Διεθνούς φεστιβαλ Αθηνών – Επιδαύρου, μην τη χάσετε!

Στην ανατολική πλευρά που βρέχεται από τον αργοσαρωνικό σας δίνονται επιλογές νησιών σε πολύ μικρή απόσταση από την Πελοπόννησο όπως Σπέτσες, Ύδρα, Πόρος.

Πριν φτάσετε στην Κόρινθο, δοκιμάστε ένα winetour στη Νεμέα με τους δεκάδες αμπελώνες και οινοποιία και καταλήξτε στον Ισθμό της Κορίνθου. Επίσης η ακροκόρινθος και το μουσείο της αρχαίας κορίνθου είναι ένας αρχαιολογικός προορισμός με πολύ ενδιαφέρον.

Στο βόρειο πλέον τμήμα της Πελοποννήσου, όλη η παραλιακή ακτή, με την παλαιά εθνική οδό να διασχίζει πολλά μικρά χωριά, είναι μια επιλογή που θα σας επιστρέψει στην Πάτρα μέσα από μια όμορφη διαδρομή δίπλα στη θάλασσα. Στο ύψος του Διακοπτού, σας δίνετε η επιλογή να ακολουθήσετε την ορεινή διαδρομή προς Καλάβρυτα. Εναλλακτικά, επιλέγετε το πέρασμα από την ορεινή Αρκαδία προς τα βουνά της Αχαΐας περνόντας από το σπήλαιο των Λιμνών και το Μέγα Σπήλαιο.

Η Πελοπόννησος κρύβει αμέτρητες ομορφιές είτε στο παραθαλάσσιο μέρος της είτε στο ορεινό. Μια περιπέτεια εξόρμησης θα σας αφήσει ικανοποιημένους σε όλα τα επίπεδα αισθητικής, επιλογών και γαστρονομίας. Τα φυσικά τοπία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι πόλεις και τα χωριά εναλάσσονται πολύ γρήγορα δίνοντας την αίσθηση ενός ταξιδιού στο χρόνο. Ο γύρος της Πελοποννήσου κατατάσσεται αδιαφισβήτητα τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς της Ελλάδας.