Ποδήλατο, ποδηλατόδρομοςΣαν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, οι πολίτες της Πάτρας και ο Δήμος μάχονται υπέρ ενός καθαρού, οικολογικού και υγιεινού τρόπου μετακίνησης. Έξω από πολλά καταστήματα και σημεία ενδιαφέροντος θα βρείτε ειδικές θέσεις στάθμευσης δικύκλων και αρκετοί πλέον είναι οι πολίτες που θα κάνουν την επιλογή του ποδηλάτου για τις μετακινήσεις τους. Η Πάτρα λόγω της γεωμορφίας της δεν ενδείκνυται για εύκολες ποδηλατικές μετακινήσεις. Η παλιά με την νέα πόλη έχουν υψομετρική διαφορά με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές ανηφόρες και σκάλες. Οι δρόμοι αν και με εξαιρετική ρυμοτομία δεν επιτρέπουν ποδηλατόδρομους λόγο του πλάτους τους.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αυτό το εύχρηστο, περιβαλλοντικά φιλικό και οικονομικό μέσο, ιδανικό για καθημερινές αστικές μετακινήσεις. Σύμφωνα με τον Δήμο της Πάτρας, η πόλη αποκτά δύο μεγάλα δίκτυα ποδηλατοδρόμων, το ένα στην παραλιακή ζώνη και το άλλο μέσα στο ιστορικό κέντρο. Σε συνδυασμό με το δίκτυο κοινόχρηστων ποδηλάτων δίνεται ένα μεγάλο κίνητρο στους πολίτες και τους επικέπτες της πόλης για τη χρήση του ποδηλάτου είτε στις μετακινήσεις τους είτε σαν αναψυχή.

Στο Νότιο πάρκο λειτουργούν δύο ελεύθερες πίστες Pumptrack σε συνεργασία του Δήμου της πόλης και της Λέσχης Ορεινής Ποδηλασίας Πάτρας «ο Ερυμάνθιος Κάφρος» . Η λέσχη έχει χαρτογραφήσει αρκετές ορεινές ποδηλατικές διαδρομές για όλα τα γούστα, με πλούσια διαβάθμιση σε δυσκολία. Περισσότερες πληροφορίες και επικονωνία μπορείτε να έχετε στην ιστοσελίδα.

Επίσης ο Ποδηλατικός Όμιλος Πάτρας έχει έντονη παρουσία με ιστορική αθλητική ομάδα, ακαδημία και δραστήριο κοινωνικό και φιλανθρωπικό πρόσωπο. Από το 1971 έχει προσφέρει στην αθλητική ποδηλασία με διακρίσεις και στην τοπική κοινωνία με εκπαίδευση στην ποδηλατική ζωή.

ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

Ο Δήμος της Πάτρας είναι υπεύθυνος για το συστήμα αυτόματης μίσθωσης κοινοχρήστων ποδηλάτων με την χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας easybike. Η παραλαβή ενός ποδηλάτου γίνεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων [ΣΚΠ] είναι μια υπηρεσία μέσω της οποίας γίνεται διάθεση ποδηλάτων δημόσιας χρήσης για βραχυχρόνια χρήση έναντι οικονομικού τιμήματος. Προσφέρεται κατάλληλο ποδήλατο για μετακίνηση από ένα σημείο (αφετηρία) προς ένα άλλο σημείο (προορισμό), με ελεύθερη επιστροφή του ποδηλάτου σε οποιοδήποτε ηλεκτρονική βάση στάθμευσης.

Η εγγραφή συνδρομητών και η παραλαβή των ηλεκτρονικών καρτών θα γίνεται από:

  • Τα γραφεία της ΑΔΕΠ ΑΕ: Eλευθερίου Βενιζέλου 38 & Σολωμού
  • Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολίτη:  Μαιζώνος και Βότση
  • Αναπτυξιακή Εταιρεία ΠΔΕ : Αιγίου 23 & Αμερικής

 

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πατρών Α.Ε.