Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών

Συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών

Η ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωής της Πάτρας οφείλει πολλά σε αυτό το κέντρο του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Στους ειδικότερους στόχους του ΣΠΚ του Πανεπιστημίου Πατρών είναι η φιλοξενία συνεδρίων, συμποσίων και σεμιναρίων, μουσικών, θεατρικών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου. Οι χώροι διατίθενται, μετά από αίτηση, και σε άλλους φορείς για τη διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στον κανονισμό λειτουργίας του. Ως σήμερα έχουν φιλοξενηθεί εκατοντάδες εκδηλώσεις στο χώρο ο οποίος είναι σχεδιασμένος με διεθνείς προδιαγραφές και εφοδιασμένος με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Σπίτι Κωστή Παλαμά

Σπίτι Κωστή Παλαμά ΠάτραΤο σπίτι που γεννήθκε ο Κωστής Παλαμάς το 1859 στην Πάτρα στην οδό Κορίνθου 241 αγοράστηκε και ανακαινίστηκε χάρις στη μεγάλη προσφορά του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Αθανάσιου Στεφανόπουλου. Σήμερα υπό την διαχείριση του φορέα «Στέγης Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς»  λειτουργεί ως μουσείο λογοτεχνίας, βιβλιοθήκη και χώρος εκδηλώσεων πολιτισμού και παράλληλα πραγματοποιούνται θεματικές ξεναγήσεις και οργανωμένες επισκέψεις έπειτα από συνεννόηση.

Δημοτική Βιβλιοθήκη

Δημοτική βιβλιοθήκη ΠάτραΜε μακρά ιστορία από το 1908 η δημοτική βιβλιοθήκη της Πάτρας αριθμεί άνω των 200.000 τόμων βιβλίων 853 τίτλους περιοδικών και Φύλλα Εφημερίδων της Κυβέρνησης από το 1830 και σειρές πατραϊκού τύπου από το 1948. Το μεγαλύτερο μέρος είναι αποτέλεσμα δωρεών ενώ διαθέτει και τμήμα πολύτιμων βιβλίων και εγγράφων.

 

Δημοτική Πινακοθήκη

Δημοτική πινακοθήκη ΠάτραΙδρύθηκε το 1988 και σκοπός της είναι η εικαστική παιδεία και η αισθητική αγωγή, μέσω των εκθέσεων, των παράλληλων εκδηλώσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της. Κατά περιόδους φιλοξενεί αναδρομικές εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και όλων των σύγχρονων μορφών εικαστικής έκφρασης. Το έργο της Δημοτικής Πινακοθήκης ολοκληρώνουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα με ξεναγήσεις από επιστημονικό προσωπικό κυρίως σε μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Ελληνική Διασπορά

Το Ιδρύμα Ελληνικής Διασποράς φιλοξενεί εκατοντάδες πίνακες, γλυπτά και εγκαταστάσεις. Οι αίθουσες του συγκεντρώνουν  έργα, γλυπτά, πίνακες,  εγκαταστάσεις καλλιτεχνών της Ελληνικής Διασποράς, πολλών εκ των οποίων η δράση έχει προβληθεί ελάχιστα στη χώρα μας, αλλά και γνωστών Ελλήνων εικαστικών οι οποίοι έζησαν ή σπούδασαν στην Ευρώπη και την Αμερική.

Το Ίδρυμα στεγάζεται σε χώρο μεγέθους 2500 τετραγωνικών μέτρων και αποτελείται από τρία κτήρια καθώς και έναν εξωτερικό χώρο, ειδικά διαμορφωμένο για την τοποθέτηση μεγάλων έργων.

Ο χώρος είναι ανοιχτός για το ευρύ κοινό, ξεναγήσεις διεξάγονται κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο

Παλαιά Σφαγεία

Τα Δημοτικά Σφαγεία κατασκευάστηκαν το 1903 στην Ακτή Δυμαίων ένα μη συνηθισμένο κτίριο με επιρροές του από την κεντροευρωπαϊκή βιομηχανική αρχιτεκτονική. Το πέτρινο κτιριακό συγκρότημα, καταλαμβάνει έκταση 20 στρεμμάτων με ένα μεγάλο κεντρικό κτίριο πλαισιωμένο από άλλα μικρότερα που στεγάζουν βοηθητικούς χώρους και γραφεία. Η λειτουργία τους ως σφαγεία σταμάτησε το 1995 και αργότερα αναπλάστηκαν σε  “Πολυχώρο” με θεατρική σκηνή, καφέ, μπυραρία, αίθουσα συνεδρίων, φιλοξένησε γάμους, βαφτίσεις και ανοιχτές συναυλίες ενώ εκεί στεγάστηκε ακόμη και ραδιοφωνικός σταθμός.Παλαιά σφαγεία Πατρών

Σήμερα και υπό το έργο SPARC («Creativity Hubs for Sustainable DeveloPment through the VAloRization of Cultural Heritage Assets») το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020 έγινε η συμφωνία διαμόρφωσης του πολυχώρου με στόχο την ανάδειξη του Καρναβαλιού και του Καραγκιόζη. Σύμφωνα με την μελέτη, θα υπάρχουν δραστηριότητες ψυχαγωγίας, παιχνιδιού, δημιουργικής απασχόλησης και επιμόρφωσης ενώ η διαμόρφωση θα περιλαμβάνει χώρους προβολής Πατρινού Καρναβαλιού, προβολής της ιστορίας του Καραγκιόζη και παρουσίαση του τρόπου εργασίας δημιουργού φιγούρων του Καραγκιόζη, παρουσίαση καρναβαλικών δημιουργιών, δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, πολυχώρο εκδηλώσεων και περιοδικών εκθέσεων.

 

Αίγλη

aigli-vesomare-patraΗ Αίγλη, Πολυχώρος Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων είναι μέρος του κτηριακού συγκροτήματος της Veso Mare. Φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, συναυλίες, δρώμενα κ.α. Η Veso Mare  είναι ενα κέντρο ψυχαγωγίας με εμπορικά καταστήματα, καφετέριες, αίθουσες κινηματογράφου και καταστήματα για ποτό και φαγητό. Διαθέτει θέσεις στάθμευσης γύρω απο το κτήριο και υπόγειο πάρκινγκ 2 επιπέδων.

  • Διεύθυνση: Ακτή Δημαίων 17, Πάτρα 262 22
  • Τηλέφωνο: +30 2610 362030
  • Χάρτης

 

Αγορά Αργύρη

Πολυχώρος Αγορά Αργύρη ΠάτραΗ Αγορά Αργύρη βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελεί έναν πολυχώρο υποδοχής, κυκλοφορίας και ενημέρωσης των επισκεπτών της πόλης. Διαθέτει συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας 180 ατόμων, 8 αίθουσες εκθέσεων και ένα αίθριο. Οι αίθουσες διατίθενται για ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, ημερίδες, διαλέξεις, σεμινάρια,  συνέδρια, παρουσιάσεις βιβλίων, πολιτιστικά εργαστήρια, συναυλίες, προβολές, μουσικές, παραστάσεις και κάθε άλλου είδους παρεμφερή εκδήλωση. 

 

Παλαιό Νοσοκομείο

Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο Πατρών, μουσείο λαϊκής τέχνηςΝεοκλασικό κτίριο του Δανού αρχιτέκτονα CH.E.Hansen, το οποίο λειτούργησε σαν νοσοκομείο από το 1872 έως και το 1973. Σήμερα λειτουργεί ως Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου της Πάτρας με έντονη δραστηριότητα. 

  • Διεύθυνση: Πλατεία Κορυλλού 2, 262 25 Πάτρα
  • Τηλέφωνο: +30 2610 390910, +30 2610 278206
  • Χάρτης

 

Royal Theater

Royal Theater Πατρα, παλαιό ΠτωχοκομείοΣτην Ακτή Δυμαίων, στο χώρο του Παλαιού Πτωχοκομείου  πλέον έχει μετονομαστεί σε Royal Theater. Έπειτα από την ανάπλαση και ανακαίνιση του κτηρίου και του περιβάλλοντα χώρου,  φιλοξενεί μεγάλη μουσική και θεατρική σκηνή που μπορούν να μετατραπεί σε αίθουσα ομιλιών ή συνεδρίων, τις αίθουσες των θεωρείων και το Bar Restaurant στον Α΄όροφο. Στον κήπο, κυρίως του καλοκαιρινούς και ανοιξιάτικους μήνες, διαμορφώνεται ένας πολυχώρο πολιτισμού, εταιρικών εκδηλώσεων και  ψυχαγωγίας, με εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας.

 

 

Α.Σ.Τ.Ο

Αντιεφησυχαστικός Σύλλογος Τωρινών Ονειροπόλων-επικοινωνούμε. Ένας σύλλογος γεννημένος το 2000 με έντονη πολιτιστική δράση. Αναπτύσσονται δραστηριότητες που προωθούν την αντίληψη του ανθρώπου ως ενεργού πολίτη και αξίες όπως ο αλληλοσεβασμός, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη και η ειρήνη. Τα μέλη παροτρύνονται στην εθελοντική δημιουργία, αυτοέκφραση, ανάπτυξη της προσωπικότητας και στην παρέμβαση στα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά δρώμενα της κοινωνίας. 

Ο τρόπος λειτουργίας της είναι με ολιγομελείς ομάδες ενηλίκων που ασχολούνται είτε με καλλιτεχνική έκφραση (φωτογραφία, θέατρο, χορωδία, κατασκευές κλπ) είτε με άλλου είδους κοινωνικές παρεμβάσεις (εφημερίδα τοίχου, θεματικές προβολές, ομιλίες, εκδηλώσεις που αφορούν προβλήματα της τοπικής κοινωνίας κλπ) καθώς και ομάδες δημιουργικής απασχόλησης νέων ηλικίας 14-17 ετών. Τέλος πραγματοποιούνται τακτικά πολιτιστικά φεστιβάλ ανοιχτά προς το ευρύ κοινό.