Ναοί της Πάτρας

Στην Πάτρα θα συναντήσετε μεγαλοπρεπείς ναούς και μνημεία ορθοδοξίας σε κάθε γειτονιά. Σε πολλές περιπτώσεις ορίζουν ακόμα και το όνομα της ευρύτερης περιοχής. Ορισμένοι από τους ναούς ξεχωρίζουν για τη μακράν ιστορία τους αλλά και το κοινωνικό και φιλανθρωπικό τους έργο και προσεγγίζουν πολλούς πιστούς και επισκέπτες. Έξω από την πόλη, σε μικρή απόσταση, θα συναντήσατε μονές και μοναστήρια με μακρά ιστορία και πολιτιστική προσφορά.

Άγιος Ανδρέας

Ναός Αγίου Ανδρέα ΠάτραΟ παλιός ναός χτίστηκε περίπου στα τέλη του 5ου π.Χ αιώνα , σε βασιλικό ρυθμό πάνω σε ερείπια Αρχαίου Ναού της Δήμητρας. Δεξιά από την είσοδο του ναού, υπάρχει πηγάδι στην προϋπάρχουσα πηγή του ναού της Δήμητρας, σημείο όπου δίδασκε και ο Απόστολος Ανδρέας. Μέσα στην ιστορία υπέστει μεγάλες καταστροφές και παρέμεινε ερειπωμένος μέχρι το διάστημα 1836-1843 όπου και ανακατασκευάστηκε και λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Ο νέος επιβλητικός ναός, ακριβώς δίπλα, είναι βυζαντινού ρυθμού, η κατασκευή του ξεκίνησε το 1908 και τα εγκαίνια του έγιναν το 1974. Ο Είναι ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός και εκτιμάται στα 2200 τ.μ. με δυνατότητα να εκκλησιάσει έως και 8000 πιστούς στο εσωτερικό του. Στον κεντρικό τρούλο βρίσκεται ένας σταυρός ύψους 5 μέτρων και γύρω του, σε 12 μικρότερους τρούλους αντίστοιχα 12 σταυροί που συμβολίζουν τον Ιησού και τους Αποστόλους του.

Το 1964, από την Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη με πανηγυρική τελετή δόθηκαν σε ειδική λειψανοθήκη, μέρος από τα Ιερά λείψανα του Αποστόλου Ανδρέα καθώς και τμήματα του σταυρού που μαρτύρησε.

Η γιορτή του Αγίου Ανδρέα είναι στις 30 Νοεμβρίου όπου πραγματοποιείται λαμπρή λειτουργία και λιτανεία στο κέντρο της πόλης.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση και για μεγάλα group επικοινωνήσετε με τον Ιερέα του Ναού για τον προγραμματισμό της επίσκεψής σας.

Επιπλέον στο πλάι του ναού λειτουργεί και κατάστημα αναμνηστικών ειδών.

 

Μητρόπολη, Ευαγγελίστρια

Ο Ναός βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι το πρώτο δημόσιο κτίριο στη νέα πόλη των Πατρών. Θεμελιώθηκε το 1842 και εγκαινιάστηκε το 1846. Είναι τρίκλιτου βασιλικού ρυθμού με κεραμοσκεπή. Το σχέδιο της οροφής του Ναού είναι έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Τσίλλερ ενώ όλος ο διάκοσμος, το ρολόι, τα σκαλιστά ξυλόγλυπτα και το σύνολο του εσωτερικού του ναού ειναι μοναδικής αισθητικής, δωρεές της τότε εποχής μεγάλων ευεργετών. Στις ιδιαιτερότητες του Ναού συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι ο διάκοσμος περιλαμβάνει περίτεχνα σκαλιστές κορνίζες με ελαιογραφίες που περιγράφονται ως δυτικά αντίγραφα.

Παντοκράτορας

Ναός Παντοκράτορα ΠάτραΠερί το 900 μ.Χ εκτιμάται η κατασκευή του παλαιού Ναού, στα ερείπια του Ναού του Ολυμπίου Διός. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, έγινε Καθολικός, Τζαμί και νοσοκομείο. Η μολυβοσκέπαστη στέγη του επαίξε το ρόλο της στην επανάσταση το 1821 αφού τα πρώτα βλήματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν από το μολύβι του Ναού. Ο σημερινός Ναός πήρε μορφή με το πέρας της επανάστασης και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1840 σε σχέδια του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Τo 1951 επιχαλκώνονται όλοι οι τρούλοι στο σύνολο της στέγης κυρίως για λόγους μόνωσης από υγρασία.

Καθολική Εκκλησία

Με την παρουσία των Καθολικών στην Πάτρα να χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και έπειτα από αρκετές προσπάθειες να δημιουργήσουν τον δικό τους Ναό, ο Ι.Καποδίστριας έπειτα από την παρότρυνση του τότε Γάλλου πρόξενου, προσφέρει το οικόπεδο όπου σήμερα είναι χτισμένος και ο νέος Ναός. Το 1838 θεμελιώνεται και κατασκευάζεται ο πρώτος μεγάλος Ναός υπό την ηγεσία του Καθολικού Επισκόπου Σύρου, που τότε υπαγόταν η Πάτρα, έως και το 1925 όπου με παράλληλες εργασίες κατασκευάστηκε ο νέος και κατεδαφίστηκε ο παλιός. Η ιστορική Καθολική Κοινότητα της Πάτρας, μαζί με τα κόστη επισκευών του σύγχρονου Ναού έπειτα από τον σεισμό του 1993, ανέκαθεν κάλυπτε τα κόστη κατασκευών, συντήρησης και επισκευών της ενορίας της.

Σήμερα ο Καθολικός Ιερός Ναός λειτουργεί με έντονη δραστηριότητα και έργο καλύπτει την Καθολική κοινότητα της Πόλης καθώς και αρκετούς επισκέπτες.

 

Μονές και Μοναστήρια

Σε κοντινή απόσταση από την Πάτρα θα συναντήσετε μονές και μοναστήρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών.

Ιερά μονή Μεγάλου Σπηλαίου
Μέγα Σπήλαιο, ΚαλάβρυταΠρόκειται για ένα από τα πιο παλιά και ιστορικά µοναστήρια της Ελλάδας, που βρίσκεται σε απόσταση 11 χλµ. από την πόλη των Καλαβρύτων, χτισμένο στα βράχια του Χελµού. Κατά την παράδοση, επειτα από την ανακάλυψη της Εικόνας της Παναγίας, που είχε φιλοτεχνήσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς, σε σπήλαιο στο συγκεκριμένο σημείο, χτίστηκε η ιερά μονή. Διατίθενται αρκετά κειμήλια, αγιογραφίες και μεγάλος ογκός βιβλίων και χειρογράφων αναδικνύοντας τον πολιτιστικό πλούτο της ορθοδοξίας.

Χάρτης

 

 

Ιερά Μονή Ομπλού
Ιερά Μονή Ομπλού ΠάτραΣε απόσταση 15χλμ από την Πάτρα και σε υψόμετρο περίπου 850μ, στην περιοχή της Κρήνης.Η μονή ιδρύθηκε το 1315 και πήρε το όνμα της από τη λέξη “Όμπιλε” όπως ονόμασαν την Θεοτόκο οι αρβανίτες κάτοικοι της περιοχής. Στην μακρά της ιστορία, καταστράφηκε και ξαναφτιάχτηκε αρκετές φορες στη διάρκεια της αποτυχημένης επενανάσταση του 1770 και αυτής του 1821 εναντίων των Τούρκων και έπειτα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την εισβολή των Γερμανών.
Η μονή ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών και τιμάται στα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου.

 

Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας
Σε απόσταση 6 χλμ απο τα Καλάβρυτα, βρίσκεται επίσης η ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας η οποία ιδρύθηκε το 961 µ.Χ. Κατά την ιστορία εκεί έλαβε χώρα η ύψωση του Λαβάρου της Επανάστασης και η ορκωµοσία των αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερµανό.

Στο Μοναστήρι πέραν από το Λάβαρο της Επανάστασης του 1821, φυλάσσονται, πολλά άλλα κειµήλια, η κάρα του Αγίου Αλεξίου, λειψανοθήκες Αγίων, Ευαγγέλια χειρόγραφα και άλλα βυζαντινά ευρήματα.

Χάρτης

Παναγία Τρυπητή 
Παναγία Τρυπητή ΑίγιοAπό τα ωραιότερα και πρωτότυπα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδος, η Παναγία η Τρυπητή, βρίσκεται στην παραλία Αιγίου, κτισμένη σε απόκρημνο βράχο ύψους 30μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, μέσα σε Σπήλαιο (τρύπα). Η παράδοση αναφέρει πως το 1550 μ.Χ. ένας ναυαγός ψάχνοντας για στεριά είδε ένα φως μέσα σε μια τρύπα του βράχου  που τελικά τον οδήγησε  στην εικόνα της Παναγίας.