Χειμερινοί προορισμοί κοντά στην Πάτρα

Καλάβρυτα

ΚαλάβρυταΌταν ακούς χειμερινοί προορισμοί κοντά στην Πάτρα το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό είναι τα Καλάβρυτα. Μια κωμόπολη στην ορεινή Αχαΐα σε υψόμετρο 735 μέτρα με πολύπαθη ιστορία κατά τη ναζιστική περίοδο. Σήμερα είναι πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο. Φυσική ομορφιά, παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, πολλοί ξενώνες και ξενοδοχεία και αρκετά αξιοθέατα συνθέτουν έναν αξιόλογο προορισμό. Σε κοντινή απόσταση μπορείτε να επισκεφθείτε το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, τα μοναστήρια Αγία Λαύρα και Μέγα Σπήλαιο, το Σπήλαιο των Λιμνών, το φαράγγι του Βουραϊκού, τον πασίγνωστο οδοντωτό σιδηρόδρομο κα.

Χάρτης

Άνω Χώρα Ναυπακτίας

Η Άνω Χώρα, σκαρφαλωμένη στα 1050 περίπου μέτρα στις πλαγιές των Βαρδουσίων, είναι ένας πανέμορφος χειμερινός προορισμός περίπου στις 2 ώρες οδικώς από την Πάτρα, με επιλογή για μια στάση στη Ναύπακτο για καφέ ή ούζο στο λιμάνι. Η ομορφιά της φύσης με έλατα, καστανιές και αμέτρητες πηγές πόσιμου νερού καθώς και υποδομές φιλοξενίας με ξενοδοχεία, ξενώνες και καταστήματα εστίασης, προσφέρει ιδανικές συνθήκες απόδρασης.

Το 1930 μετονομάστηκε από «Μεγάλη Λομποτίνα» ενώ υπήρξε μεγάλο πνευματικό κέντρο με τη Σχολή της Λομποτίνας κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Στο κέντρο του χωριού οι πλακόστρωτοι δρόμοι συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον στο Ναό της Αγίας Παρασκευής χτισμένο περίπου το 1918 και στο παλιό λεωφορείο “Καρνάβαλος» με το στρογγυλεμένο αμάξωμα, που ένωνε την Άνω με την Κάτω Χώρα μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Στο χωριό και την ευρύτερη περιοχή διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις σε όλη τη διαρκεια του έτους με τις πιο γνωστές τη γιορτή του κάστανου και του τσίπουρου τον Οκτώβρη,  τον μήνα των μανιταριών τον Νοέμβρη, τη γιορτή της Τσιαγαρίθρας τον Φεβρουάριο. Ανάλογα τις καιρικές συνθήκες υπάρχουν οργανωμένες προτάσεις για ράφτινγκ, mountain bike, διαδρομές και μονοπάτια για περπάτημα αλλά και 4×4 καθώς και το πάρκο KRAVARA Park που είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με επιλογές δραστηριοτήτων στη φύση για όλη την οικογένεια.

Ιστοσελίδα Άνω Χώρας

Χάρτης

Ορεινή Κορινθία – Ζήρεια

Η φύση της Ορεινής Κορινθίας είναι πλούσια και προσφέρει πολλούς προορισμούς και επιλογές για δραστηριότητες. Οι πλαγιές του όρους Κυλλήνη είναι ελατόφυτες και φιλοξενούν δύο λίμνες και πολλά γραφικά χωριά. Σε απόσταση 12 περίπου χιλιομέτρων απο τον οικισμό των Άνω Τρικάλων βρίσκεται ο βασικότερος προορισμός το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας με 2 λίτφτ, σαλέ και πολλές δραστηριότητες χιονιού ιδανκά για τα πρώτα βήματα αρχαρίων και νέων χιονοδρόμων. Ορεινές διαδρομές και πολλά μονοπάτια ξεκινούν και καταλήγουν από το οροπέδιο στα 1500μέτρα υψόμετρο. Το καλοκαίρι φιλοξενούνται φεστιβάλ με διαμονή σε σκηνές, μουσική και δραστηριότητες βουνού καθώς και οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες όπως μαραθώνιοι βουνού και ποδηλατικοί αγώνες.

Οι δύο λίμνες  που αξίζουν την προσοχή σας είναι η μικρή λίμνη Δασίου και η τεχνητή λίμνη Δόξα, που σχηματίζεται από το φράγμα Φενεού–Δόξας στα νερά του ποταμού Όλβιου.  Δοκιμάστε την περιμετρική διαδρομή της λίμνης Δόξας, επισκεφθείτε την Αρχαία Φενεό και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου! Ενδιαφέρον επίσης έχει το μοναστήρι του Αγίου Βλασίου από όπου ξεκινά και ένα μονοπάτι μέσα στο πυκνό δάσος.

Στα Τρίκαλα, Κάτω, Μεσαία και Άνω, θα βρείτε αρκετά καταλύματα, τουριστικές υποδομές και καταστήματα εστίασης. Τα Κάτω Τρίκαλα διατηρούν μια αισθητική με πετρόκτιστη πλατεία,  αιωνόβια πλατάνια και μικρές κυκλικές περιπατητικές διαδρομές.

Με 4×4 επίσης δοκιμάστε τη διαδρομή από το Κιάτο προς την πεδιάδα της Στυμφαλίας ή πρς το χωριό Γκούρα διασχίζοντας το οροπέδιο της Σκαφιδιάς και το δάσος του Μαύρου Λόγγου.

Ιστοσελίδα 1 Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Ιστοσελίδα 2 Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Ιστοσελίδα 1 Ορεινής Κορνθίας

Ιστοσελίδα 2 Ορεινής Κορνθίας

Αρκαδία – Μαίναλο

Ο ορεινός όγκος του Μαινάλου καταλαμβάνει το κέντρο της Πελοποννήσου και μεγάλο τμήμα του Νομού Αρκαδίας. Εκτείνεται από το οροπέδιο της Τρίπολης μέχρι τον ποταμό Λούσιο στα δυτικά και από τη Μεγαλόπολη μέχρι την λίμνη του Λάδωνα βόρεια. Στις πλαγιές του, ζουν αρχοντικά παραδοσιακά χωριά με μεγάλη ιστορία και υψηλή αρχιτεκτονική αισθητική ενώ η πλούσια φύση πλαισιώνει αρμονικά το τοπίο.

Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει πολλά γνωστά χωριά όπως τα Μαγούλιανα, η Βλαχέρνα, η Βυτίνα, η Δημητσάνα, η Καρύταινα, η Στεμνίτσα και το Λιμποβίσι όπως και τα Ελληνικό, Κοσμάς, Αλωνίσταινα, Λαγκάδια καθώς και γνωστούς ποταμούς όπως ο Λούσιος ο Αλφειός, ο Ευρώτας, ο Λάδωνας και η Νέδα. Η Μονή Προδρόμου ή Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου ο σκαρφαλωμένη κυριολεκτικά πάνω σε κάθετο βράχο στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου, κατά την παράδοση, ανάγεται στα μέσα του 12ου αιώνα και προσφέρεται ως ιδανική επιλογή για περπάτημα κοντά στον ποταμό και στο φαράγγι. Η Αρκαδία φημίζεται επίσης και για τις γαστρονομικές επιλογές με πολλά παραδοσικά πιάτα, ταβέρνες σε γραφικά τοπία και καφενεία σε κεντρικές πλατείες ιστορικών χωριών.

Η ευρύτερη περιοχής της Αρκαδίας, με πλούσια ιστορία, μυθολογικά στοιχεία και φυσική ομορφιά προσφέρεται για ήπιες και έντονες αθλητικές δραστηριότητες αφού πολλές εταιρείες δραστηριοποιούντα ιστο χώρο για rafting, canyoning, ποδήλατο, πεζοπορίες κλπ. Το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου στα 1600 μέτρα, από τα αρχαιότερα στην Ελλάδα, με 3 lift και 7 πίστες και σαλέ δίνει τη δυνατότητα για χιονοδρομία και χειμερινές δραστηριότητες, λίγα μόνο λεπτά από τα κοντινά χωριά.

Ιστοσελίδα Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου

Ζαρούχλα

Στα 1100 μέτρα, πνιγμένη στα έλατα και στις καστανιές, με τρεχούμενα νερά από τις ρεμματιές που την περιτριγυρίζουν, η Ζαρούχλα αποτελεί έναν απο χειμερινό προορισμό με πλούσια φύση και υψηλή αισθητική.

Οι περιπλανήσεις μέσα στο χωρίο με τα πυργόσπιτα και οι περιπατητικές διαδρομές της περιοχής με την πιο γνωστή προς την κορυφή Λιβαδάκι στα 1800 μέτρα, προσφέρουν στιγμές ευεξίας και χαλάρωσης. Οι δραστηριότητες, το υψόμετρο και ο καθαρός αέρας θα σας ανοίξουν την όρεξη και για αυτό θα φροντίσουν οι ταβέρνες και τα καφενεία με παραδοσικά πιάτα και τοπικά προϊόντα.

Στα 15 λεπτά βρίσκεται και η λίμνη Τσιβλού, περίπου στα 800 μετρά υψόμετρο, αποτέλεσμα μιας κατολίσθησης το 1913 όπου φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη και βυθίστηκε το μισό χωριό Τσιβλός. Σήμερα έχει δημιουργηθεί ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς που δίνει τη δυνατότητα για κάθε είδους δραστηριότητα ενώ οι γύρω ταβέρνες καλύπτουν και τις ανάγκες σε φαγητό και καφέ. Αν καταφέρετε και αντικρίσετε το τοπίο χιονισμένο, η εικόνα θα σας μείνει χαραγμένη για πάντα, ωστόσο αν την επισκεφθείτε τους καλοκαιρινούς μήνες, τολμήστε να κολυμπήσετε στα νερά της.

Τα κοντινά χωριά Αγία Βαρβάρα, Σόλος, Μεσορρούγι, Περιστέρα, Χαλκιάνικα και Βουνάκι αξίζουν μια επίσκεψη για να εκτιμήσετε το αυθεντικό ορεινό χωριό. Όλη η περιοχή βρίσκεται υπο την σκιά όρους Χελμός γεγονός που σας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε μια εξόρμηση προς το Χιονοδρομικό Κέντρο, εφόσον πρώτα βεβαιωθείτε ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός, αλλά μια ορειβατική διαδρομή προς τα Ύδατα της Στυγός στα 2.100 μέτρα, τη μυθική πηγή όπου ο Αχιλλέας βαπτίστηκε και του χάριστηκε η αθανασία.

Επίσης πανέμορφη διαδρομή αυτή που συνδέει τη Ζαρούχλα με το Φενεό διασχίζοντας το ελατόδασος και καταλήγοντας στον κάμπο του φενεού και τη Λίμνη Δόξα, με δυνατότητα περιήγησης σε όλη την Ορεινη Κορινθια , τη Ζήρεια και τα Τρίκαλα Κορινθίας

Ιστοσελίδα Ζαρούχλας

Χάρτης