Πρωτοετής Φοιτητής στην Πάτρα

Περάσατε Πάτρα; Καλή επιλογή!

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο η πόλη υποδέχεται περίπου 4.000-5.000 νέους φοιτητές και ότι στο σύνολο αγγίζουν τις 50.000-55.000. Η πόλη εμπλουτίζεται με νέες ιδέες και ενέργεια. Τα δύο ιδρύματα βρίσκονται ακριβώς αντιδιαμετρικά από το κέντρο της πόλης. Το Πανεπιστήμιο Πατρών εγκατεστημένο στην Πανεπιστημιούπολη στο Ρίο δίπλα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, πιo απομονωμένο σε σχέση με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (πρώην ΤΕΙ) ακριβώς στην άλλη πλευρά της πόλης στην περιοχή Κουκούλι όπου γύρω του σε μικρή απόσταση υπάρχουν όλες οι υποδομές για να ζει κανείς.

Η πλειοψηφία των φοιτητών επιλέγει να διασκεδάζει και να κινείται στο κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν οι δρόμοι, τα καφέ, τα σκαλιά, τα μεζεδοπωλεία και τα αναγνωστήρια. Το καλοκαίρι, μείνετε μετά την εξεταστική. Επισκεφθείτε όσες περισσότερες παραλίες μπορείτε και διασκεδάστε στα καλοκαιρινά μαγαζιά στο Ρίο, στα Βραχνέικα και σε όλο το παραθαλάσσιο μέτωπο σχεδόν όλης της Αχαϊάς. Οι καλοκαιρινοί προορισμοί στα νησιά του Ιονίου αλλά και σε όλη την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, είναι πιο εύκολα προσβάσιμοι απο την Πάτρα.

Το πανεπιστήμιο Πάτρας, από το 2022, διοργανώνει ένα φεστιβάλ υποδοχής νέων φοιτητών. Το Welcome to UP_fest λαμβάνει χώρα σε Πάτρα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι τον Οκτώβρη κάθε έτους  με μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων καθώς και παροχές μέσα από καταστήματα και χορηγούς. Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα συναντήσετε ενημερωτικά περίπτερα, θα έχετε επαφές με ομάδες, δομές και δράσεις, ξεναγήσεις και περιπάτους, μεγάλες συναυλίες, προβολές ταινιών , μουσική και live εκπομπές από τον UP FM  και πολλές δραστηριότητες. Stay tunned!

 

Διαμονή στη Πάτρα για φοιτητές

Όσον αφορά στη διαμονή σας, τα πράγματα έχουν ως εξής:  Είτε επιλέγετε να μείνετε κοντά στο εκπαιδευτικό σας ίδρυμα είτε στο κέντρο της πόλης. Αυτό συνεπάγεται ότι είτε φτάνετε με ευκολία και ταχύτητα στα μαθήματα και τα εργαστήρια σας είτε φτάνετε εγκαίρως στο ραντεβού με τους υπόλοιπους πριν ζεστάνει η μπύρα ή κρυώσει ο καφές σας.  Στην περίπτωση που επιθυμείτε να μείνετε σε εστία ή έχετε δικό σας μεταφορικό μέσο, τότε τα δεδομένα αλλάζουν.

Για το Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου οι επιλογές στην γύρω περιοχή σε απόσταση με τα πόδια είναι πολλές. Ενοικιαστήρια στις πύλες, ενοικιαστήρια στις εισόδους των πολυκατοικιών, σε κολώνες και τοίχους, από στόμα σε στόμα και μέσω μεσιτικών γραφείων. Πολύ κοντά θα βρείτε επίσης αγορά, σούπερ μάρκετ, καφέ, φαγητό και οτιδήποτε χρειαστείτε. Η άλλη επιλογή είναι η περιοχή προς το κέντρο ή ακόμα και το ίδιο το κέντρο. Με δικό σας μέσο το πεδίο είναι ελεύθερο. Ιδανικές περιοχές σχετικά κοντά στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με εύκολο πάρκινγκ είναι τα Ψηλά Αλώνια και η άνω πόλη κατά μήκος της Γερμανού, επιλέξτε το κέντρο μέχρι την οδό Παπαφλέσσα και την επιλογή της  γραμμής 2 του αστικού ΚΤΕΛ ή κέντρο και Ψηλά Αλώνια με την γραμμή 7 και 8 του αστικού ΚΤΕΛ. 

Πληροφορίες για την εστία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου 

Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι σχετικά απομονωμένο. Σε απόσταση με τα πόδια θα δυσκολευτείτε να βρείτε υποδομές διαμονής ή εστίασης. Ιδανικά το ΙΧ είναι πολύ εξυπηρετικό. Σε αυτήν την περίπτωση έχετε μεγάλη παλέτα επιλογών ανάλογα τις προθέσεις σας και την τσέπη σας. Οι πιο κοντινές περιοχές όπου και πάλι το μεταφορικό μέσο είναι απαραίτητο είναι το Ρίο, ο Καστελόκαμπος και κατά μήκος της οδού Πανεπιστημίου όπου μπορείτε να βρείτε αρκετές επιλογές διαμονής και αγορά. Το αστικό ΚΤΕΛ συνδέει το κέντρο με τις γραμμές 6 και 9 οπότε οι περιοχές που διανύουν τα λεωφορεία είναι μια επιλογή διαμονής με πιο δημοφιλή την περιοχή της Αγίας Σοφίας. Επίσης και ο Προαστιακός εξυπηρετεί τη στάση Καστελόκαμπος από όπου υπάρχει σύνδεση με Λεωφορείο για τον Πανεπιστημιούπολη.

Πληροφορίες για την εστία του Πανεπιστημίου Πατρών

Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν δύο ιδιωτικές φοιτητικές εστίες με επιπλωμένα διαμερίσματα μόνο για φοιτητές και φοιτητές ERASMUS. 

Μεσιτικά Site

Μεσιτικά Γραφεία 

Κάποια από τα πιο γνωστά μεσιτικά γραφεία που μπορουν να σας βοηθήσουν στην αναζήτηση για την εύρεση της φοιτητικής σας κατοικίας. Μην ξεχάσετε να κάνετε μια καλή έρευνα για την περιοχή που θα επιλέξετε και ότι η τελική επιλογή είναι δική σας. 

 

Φοιτητική ζωή στην Πάτρα

Φαγητό και Διασκέδαση

Πεζόδρομος Ηφαίστου ΠάτραΌτι ζητάει ο φοιτητής θα το βρει στην φοιτητούπολη της Πάτρας. Πέραν των γνωστών πεζoδρόμων στο κέντρο, Ρήγα Φεραίου, Αγίου Νικολάου, Παντανάσσης, Τριών Ναυάρχων, Γεροκωστοπούλου και Ηφαίστου όπου θα βρείτε ότι τραβάει η όρεξή σας, δοκιμάστε επίσης το πάνω μέρος της Πατρέως για καφέ, μπύρα, ποτό και πρωινό/brunch, το στενό της Παρθενίου για μουσικά μεζεδοπωλεία, την πλατεία Καποδιστρίου για καφέ ή τσιπουρομεζέδες, τα Ψηλά Αλώνια, καφέ στο Μώλο της Αγίου Νικολάου, στο Φάρο, στη Μαρίνα για καφέ και ποτό και την ΒΕΣΟ mare, την  πλ. Santa Rosa και το Δασύλλιο με τo all-day καφέ μπαρ. 

Το καλοκαίρι, οι επιλογές στην πόλη μένουν σταθερές αν και χαλαρώνουν από κόσμο. Είτε από το μεσημέρι είτε το βράδυ με παραλία, καφέ, ποτό και φαγητό οι επιλογές κινούνται προς τη θάλασσα με το Ρίο και τα Βραχνέικα να έχουν την τιμητική τους. Δοκιμάστε επίσης : Πλαζ, Άγιο Βασίλη, Ροδινή και ακόμα πιο πέρα Σελιανίτικα και Λόγγο ή προς την άλλη μεριά Κάτω Αχαΐα.

Σε κάθε περίπτωση πηγαίνοντας ή επιστρέφοντας σε αυτούς τους προορισμούς αλλά και περιπλανόμενοι στην πόλη και τις παραλίες της θα βρείτε δεκάδες μέρη που θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις σας. Κρυμμένες παραλίες, ουζερί δίπλα στο κύμα, κοκτέιλ με θέα, μπαράκια για λίγους, εκλεκτούς τσιπουρομεζέδες, παραδοσιακά καφενεία και καφέ υψηλής ποιότητας.