Σύγχρονα και παλαιότερα Μνημεία της Πάτρας

Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου

Γέφυρα φωτισμένη, Χαρίλαος Τρικούπης ΡίοΗ Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου γνωστή και με το όνομα “Χαρίλαος Τρικούπης” ενώνει από το 2004 την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα στο δυτική τους πλευρά και παράλληλα επεκτείνει και συνδέει την Ιονία Οδό με τον αυτοκινητόδρομο Ε55. Το μήκος της με τις προσβάσεις αγγίζει τα 2.883 μέτρα και είναι κατασκευασμένη να αντέξει σε σεισμό 7,4 της κλίμακας Ρίχτερ, τυφώνα κατηγορίας 5 και σύγκρουση πλοίου 180.000 τόνων.

Η Γέφυρα διαθέτει πεζοδρόμια και στις δύο πλευρές της με πρόσβαση από κλιμακοστάσια στο Ρίο και στο Αντίρριο. Στην πλευρά των διοδίων υπάρχει υπερυψωμένη πεζογέφυρα που συνδέει την διαδρομή 

Επίσης η Γέφυρα διαθέτει και εκθεσιακό χώρο δίπλα ακριβώς στο σταθμό διοδίων στην πλευρά του Αντιρρίου. Και από τις δύο κατευθύνσεις και πριν τα διόδια υπάρχει ειδικός χώρος στάθμευσης. Με κατεύθυνση προς Αντίρριο θα σταθμεύσετε στην είσοδο του κτιρίου λειτουργίας της γέφυρας το οποίο φιλοξενεί και τον εκθεσιακό χώρο ενώ με κατεύθυνση προς Ρίο θα χρειαστεί να διασχίσετε την υπερυψωμένη πεζογέφυρα πάνω από τα διόδια.  Έπειτα από επικοινωνία και εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν είναι δυνατόν να οργανωθεί ειδίκη επίσκεψη από ειδικευμένους μηχανικούς της Γέφυρας με στόχο την ανάλυση των τεχνικών χαρακτηριστικών του έργου.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ

Διεύθυνση : 300 20, Αντίρριο Αιτωλοακαρνανίας
Τηλέφωνο : +30 26340 39010, +30 26340 39011
e-mail: [email protected]
Ιστοσελίδα
Χάρτης

Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας

Άποψη εσωτερικού, Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρα, Αρχαίο Ωδείο μέσαΤο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας είναι κτίσμα ρωμαϊκών χρόνων και κατασκευάστηκε πιθανότητα στα χρόνια του Αυγούστου περίπου το 1ο μισό του 2ο αι μ.Χ.Στα τέλη του 3ου αι μ.Χ και έπειτα από μια καταστροφική πυρκαγιά έπαψε να χρησιμοποιείται. Στην πορεία των ετών ακολουθησαν επιχωματώσεις μέχρι το 1889 που αποκαλύφθηκε ξανά. Το 1963 ολοκληρώθηκαν έργα αναστήλωσης και σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων με χωρητικότητα 2200 ατόμων και έντονη δραστηριότητα στα πολιτιστικά δρώμενα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο χώρος είναι επισκέψιμος. Ξενάγηση για τον χώρο και την ιστορία του πραγματοποιείται με προσωπική σας ευθύνη καθώς δεν παρέχεται τέτοια υπηρεσία στο χώρο

Είσοδος ελεύθερη
Διεύθυνση: Παλαιών Πατρών Γερμανού και Σωτηριάδου
Τηλέφωνο : +30 2610 223587
Χάρτης

Κάστρο Πάτρας

Άποψη Πάτρας από κάστροΤο κάστρο της Πάτρας είναι ένα παλιό φρούριο της πόλης χτισμένο κατά το 2ο μισό του 6ου μ.Χ αι από τον Ιουστινιανό. Στη μακράν ιστορία του κατά τους Βυζαντινούς χρόνους βρισκόταν στα χέρια των Φράγκων, πέρασε στη συνέχεια στους Ενετούς, απελευθερώθηκε από τον Παλαιολόγο και καταλήφθηκε από τους Τούρκους καθ’όλη την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Μετά την απελευθέρωση του από τους Γάλλους και από το 1828 βρίσκεται στα χέρια των Ελλήνων με ένα  διάλειμμα κατά την γερμανική ναζιστική κατοχή.

Ο χώρος σήμερα είναι επισκέψιμος και αποτελεί μια όμορφη βόλτα έπειτα και από τα έργα ανακαίνισης και ανακατασκευής του. Μπορείτε να περιπλανηθείτε στην έκταση των 22.725 τ.μ.  που περικλείουν τα τείχη και να συναντήσετε κήπους, λιθόστρωτα μονοπάτια, πύργους και εξαιρετική θέα στην πόλη και τον πατραϊκό κόλπο. Τις Τετάρτες και κατόπιν συνεννοήσεως πραγματοποιείται ξενάγηση από Αρχαιολόγο. Για τις λοιπές ημερες πραγματοποιείται με προσωπική σας ευθύνη καθώς δεν παρέχεται τέτοια υπηρεσία στο χώρο

Είσοδος ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας : 08.30 – 15.30 καθημερινά εκτός Τρίτης και αργιών
Διεύθυνση : Φρουρίου 56, 262 25, Πάτρα
Τηλέφωνο : +30 2610 623390
Χάρτης

 

Ρωμαϊκό Στάδιο Πάτρας

Ρωμαϊκό Στάδιο Πάτρα, οδός ΗφαίστουΒρίσκεται στο κέντρο της πόλης κάτω από το Αρχαίο Ωδείου, παράλληλα με την οδό Ηφαίστου με μήκος 200 μέτρα και πλάτος 90. Κατασκευάστηκε το 80, 90 π.Χ υπό τον βασιλιά Δομιτιανό και πιθανότητα να φιλοξενούνταν αθλητικοί, θεατρικοί και μουσικοί αγώνες καθώς και Ρωμαϊκές μονομαχίες. Σήμερα βρίσκονται στην επιφάνεια περιορισμένα τμήματα του σταδίου αφού βρίσκεται σε οικιστική περιοχή και ένα μεγάλο μέρος του έχει χτιστεί από το 1870, που ως τότε ήταν πλήρως ορατό. 

Ξενάγηση στον χώρο και την ιστορία του πραγματοποιείται με προσωπική σας ευθύνη καθώς δεν παρέχεται τέτοια υπηρεσία στο χώρο.

Είσοδος ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας : 08.30 – 15.30 καθημερινά εκτός Τρίτης και αργιών
Χάρτης

 

 

Μυκηναϊκό Πάρκο Βούντενης

Αρχαιολογικός χώρος Βούντενης, Μυκηναϊκό πάρκο ΠάτραςΑποτελεί μέρος της περιφέρειας του Μυκηναϊκού κόσμου με ευρήματα από προϊστορικό οικισμό και νεκροταφείο που χρονολογούνται από το 1500 π.Χ. Το πάρκο των 18 στρεμμάτων είναι επισκέψιμο και περιλαμβάνει 78 λαξευτούς θαλαμωτούς τάφους εκ των οποίον ορισμένοι είναι επισκέψιμοι στο εσωτερικό τους και ερείπια του κοντινού οικισμού. Αρκετά από τα ευρήματα όπως σκεύη, εργαλεία, κοσμήματα, αγαλματίδια εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας. Κατόπιν συνεννόησης πραγματοποιείται προβολή βίντεο 15 λεπτών με πληροφορίες και ανάλυση για την περιήγηση και τα ευρήματα που αφορούν στο Μυκηναϊκό πάρκο. Ξενάγηση για τον χώρο και την ιστορία του πραγματοποιείται με προσωπική σας ευθύνη καθώς δεν παρέχεται τέτοια υπηρεσία στο χώρο.

 

 

 

Αρχαιολογικός χώρος Βούντενης, Μυκηναϊκό πάρκο ΠάτραςΕίσοδος 2 ευρώ
Μειωμένο 1 ευρω

Διεύθυνση : Λιαπαίικα, 265 04, Πάτρα
Τηλέφωνο : +30 2610 459354
Ιστοσελίδα Οδυσσεύς

Χάρτης

 

 

Θέατρο Απόλλων Πάτρας

Θέατρο Απόλλων Πάτρα, μέσα, εσωτερική άποψηΗ κατασκευή του θεάτρου ολοκληρώθηκε το 1872 με σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Έρνεστ Τσίλλερ και είναι μια πιστή μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου. Είναι από το πιο παλιά κλειστά θέατρα της νεότερης ιστορίας και ίσως το πιο σπουδαίο αρχιτεκτονικά κτίριο της πόλης.  

Το θέατρο έχει χωρητικότητα 240 ατόμων, είναι έδρα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας με δράση θεατρικών παραστάσεων ενώ φιλοξενεί και άλλες θεατρικές και μουσικές παραγωγές καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Διεύθυνση : Πλατεία Γεωργίου Α 31, Πατρα, 262 21

Τηλέφωνο : +30 2610 273613
Ιστοσελίδα
Χάρτης

Συντριβάνια στην Πλατεία Β.Γεωργίου

Πλατεία Γεωργίου Πάτρα, συντριβάνιΗ κεντρική πλατεία Βασιλέως Γεωργίου κοσμείται μεταξύ άλλων στοιχείων, με δύο μπρούτζινα συντριβάνια (αναβρυτήρια). Σημείο κατατεθέν για ραντεβού και πολλές φόρες ευχών περαστικών.

Το κάθε συντριβάνι είναι διακοσμημένο με τέσσερα μπρούτζινα φτερωτά λιοντάρια σε μεγάλη μαρμάρινη σκαλιστή λεκάνη ενώ στην κορυφή του συντριβανιού προς τη θάλασσα στέκεται μια υδροχόος και αυτού προς το βουνό ένας αυλητής. Η τοποθέτηση τους έγινε το 1974 από την Γαλλική εταιρεία κατασκευής δημοτικών υδραυλικών έργων στην πόλη. Όμοια τους βρίσκονται σε διάφορες Ευρωπαικές πόλεις, στην Γαλλία, στην Ελβετία, στο Ην.Βασίλειο και στον Πειραιά.

Χάρτης

 

Αχάια Κλάους

Αχάια Κλάους οινοποιία ΠάτραΤο 1861 ο Γουσταύος Κλάους ιδρύει την οινοποιητική εταιρεία Αχάια Κλάους. Από τότε δραστηριοποιείται χωρίς διακοπή μέχρι και σήμερα. Είναι βραβευμένη με δεκάδες βραβεία, επαίνους, τιμητικούς τίτλους, μετάλλια και διπλώματα και οινοποιεί μια σειρά οίνων εκ των οποίον και η γνωστή σε όλους Μαυροδάφνη όνομα που δόθηκε προς τιμήν της τότε αρραβωνιαστικιάς του, μελαχρινής Δάφνης.

Πέτρινα κτίρια, λιθόστρωτα σοκάκια, μεγάλα δρύινα σκαλιστά βαρέλια, μεγάλες κάβες και αίθουσες, μουσιακός χώρος, μεγαλοπρεπείς κήποι και εξαιρετική θέα συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο που αξίζει να επισκεφθείτε. Οργανώνονται κατόπιν επικοινωνίας γευστικές δοκιμές και ξεναγήσεις καθώς και περιηγήσεις σε γκρουπ μαθητών, φοιτητών, ειδικών του είδους και καθενός ενδιαφερομένου. Κατά περιπτώσεις πραγματοποιούνται εκδηλώσεις πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα .     

Διεύθυνση : Πετρωτό, 262 23 Πάτρα
Τηλεφωνο : +30 2610 580100
e-mail :   [email protected]
Ιστοσελίδα
Κρατήσεις
Χάρτης